Pet trofeja i titula internacionalnog majstora za Iliju Serafimovića na Svetskom prvenstvu

Od 12. do 19. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u gradu Fudžaira, održan je 64. Kongres svetske federacije za problemski šah, u okviru koga se odigralo 45. Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, kao i prateća takmičenja u šahovskoj kompoziciji. Mladi Pančevac, Ilija Serafimović zablistao je na ovim nadmetanjima i doneo našem gradu i državi, čak pet trofeja.

Podeli tekst...

PANČEVO – Gimnazijalac iz Pančeva, Ilija Serafimović, zablistao je na Svetskom prvenstvu u problemskom šahu na kojem je osvojio čak pet trofeja i titulu internacionalnog majstora, a reprezentacija je postala vicešampion sveta.

Od 12. do 19. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u gradu Fudžaira, održan je 64. Kongres svetske federacije za problemski šah, u okviru koga se odigralo 45. Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, kao i prateća takmičenja u šahovskoj kompoziciji.

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović zablistao je na ovim nadmetanjima i doneo našem gradu i državi, čak pet trofeja. Ilija Serafimović je bio član reprezentacije Srbije zajedno sa velemajstorima Marjanom Kovačevićem i Bojanom Vučkovićem, koja je postala vicešampion na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, iza ekipe Poljske, a ispred Nemačke.

Sa dodele priznanja u Emiratima

Naš 18-godišnji sugrađanin je sa postignutih 76,25 poena od 90 mogućih bio najuspešniji član naše reprezentacije i ispunio jedini preostali uslov za osvajanje titule internacionalnog majstora u rešavanju šahovskih problema.

Ovim sjajnim rezultatom, novi internacionalni majstor rešavač podigao je lični rejting za još 42 poena i stigao do granice od 2.500 bodova čime je na najboljem putu ka osvajanju velemajstorske titule.

Ilija Serafimović se vratio sa čak pet trofeja sa Svetskog prvenstva

U pojedinačnom plasmanu Ilija Serafimović je zauzeo 7. mesto na svetu i osvojio bronzanu medalju u konkurenciji juniora do 23 godine.

Ilija Serafimović je sinoć doputovao u Pančevo i ekskluzivno za naš portal preneo prve utiske o upravo završenom prvenstvu u Emiratima.

Sa Svetskog prvenstva u Emiratima

– Svetsko prvenstvo traje dva dana i u svakom postoje tri kola u kojima se rešavaju po tri vrste problema: dvopotezi, tropotezi, studije, pomoćni matovi, višepotezi i samomatovi. Tim čine tri člana, a za ekipni plasman računaju se dva najbolja rezultata po kolu. U prvom kolu sam neočekivano promašio jedan dvopotez, ali su moje kolege iz reprezentacije to kompenzovale maksimalnim rezultatom. Nisam se pokolebao, već sam odmah potom jedini od naših rešio sve tropoteze i tako vratio “dug” iz prvog kola, dok smo na studijama svi završili sa sličnim rezultatom. Posle prvog dana bili smo treći iza Nemaca koji su rešavali gotovo savršeno i Poljaka čiji tim čine tri velemajstora sa ukupno 18 titula pojedinačnih prvaka sveta u rešavanju šahovskih problema. Kiks iz prvog kola me je koštao da sam posle prvog dana pojedinačno bio tek 28. sa malim šansama da ispunim potrebnu normu za Internacionalnog majstora. Srećom, drugog dana sam osvojio 42 od mogućih 45 poena, maksimalno rešivši višepoteze i sa 13,75 poena na pomoćnim matovima i 13,25 na samomatovima. Prva dva rezultata su bila najbolja u našoj ekipi i doprinela da se popnemo na drugu poziciju. Odlično rešavanje u drugom danu donelo mi je skok na 7. mesto ukupno, 3. među juniorima do 23 godine i titulu Internacionalnog majstora rešavača. Posebno mi je drago što smo sjajno timski funkcionisali iako predstavljamo tri generacije sa po više od 20 godina razlike međusobno, priča Ilija Serafimović.

Ilija Serafimović

Mladi Pančevac je žetvu medalja nastavio na takmičenjima u kompoziciji šahovskih problema.

Na turniru mladih kompozitora do 23 godine osvojio je još tri zlatne medalje ostvarivši do sad nezabeležen rezultat trijumfom u sve tri sekcije takmičenja: matovi u dva poteza, šahovske studije i slobodne teme.

Ovo je šesta uzastopna titula mladog Ilije Serafimovića na ovom takmičenju koje se održava od 2016. godine.

Ilija Serafimović od sada i zvanično internacionalni majstor rešavač

– Šahovska kompozicija je grana problemskog šaha koja mi je draža od rešavanja, jer je mnogi smatraju i umetnošću. Poseban pritisak je bio zbog činjenice da sam bio pobednik svih dosadašnjih takmičenja mladih kompozitora do 23 godine, a prvi put sam trijumfovao sa samo 12 godina. Nadao sam se pobedi bar u jednoj sekciji od tri koliko je ih je bilo na ovogodišnjem turniru. Nakon objavljivanja rezultata posebno sam bio ponosan na apsolutni trijumf u sve tri kategorije čime sam se na najbolji način revanširao mojim sportskim prijateljima iz Rusije, velemajstoru Pavlovu i internacionalnom majstoru Hasanovu za rezultat u rešavanju. Nova prilika za odmeravanje snaga, ali i druženje biće početkom juna naredne godine na Evropskom prvenstvu u Bratislavi. Glavni cilj će mi biti da doprinesem odbrani titule koja čeka našu reprezentaciju i da osvojim normu za velemajstora u rešavanju šahovskih problema, kaže Serafimović.

Ruski velemajstor Danila Pavlov i naš šampion Ilija Serafimović

Nastupom u Emiratima na najlepši način zaokružena je jedna od najuspešnijih godina za srpski problemski šah. Ilija Serafimović izrastao je u predvodnika naše reprezentacije koja je jedina osvojila odličja na oba velika takmičenja: zlato na Evropskom i srebro na Svetskom prvenstvu.

Reprezentacija Srbije

– Pred odlazak na ovaj Kongres bio sam posebno uzbuđen, jer je to moje prvo putovanje van Evrope. Sva moja očekivanja su u potpunosti ispunjena. Upoznao sam mnogo novih ljudi, jer je oboren rekord kako u broju zemalja kojih je bilo 45, tako i učesnika kojih je bilo više od 400. Domaćini su se maksimalno potrudili da svoju zemlju predstave na najbolji način. Organizovan je obilazak Fudžaire, safari u pustunji i ekskurzija u Dubai. Poseban utisak ostavio mi je spoj različitih kultura kao i veličanstvene građevine, simboli savremene arhitekture. Istakao bih i spektakularnu ceremoniju svečanog zatvaranja kakvu još nisam video tokom mojih pet dosadašnjih učešća na Kongresima Svetske federacije za problemski šah, zaključio je svoje izlaganje Ilija Serafimović.

Ilija Serafimović

Rezultati u rešavanju

timski: https://wccc2022.wfcc.ch/wp-content/uploads/2022-11-16-UAE-Fujairah-WCSC-Final-Team-Results-0A6A29.html
pojedinačni ukupno: https://solving.wfcc.ch/tourneys/2022/2022-11-16-0A6A29/2022-11-16-UAE-Fujairah-WCSC-Results.pdf
pojedinačni juniori do 23 godine: https://wccc2022.wfcc.ch/wp-content/uploads/2022-11-16-UAE-Fujairah-WCSC-Final-Junior-Results-0A6A29.html
osvojene norme: https://wccc2022.wfcc.ch/wp-content/uploads/2022-11-16-UAE-Fujairah-WCSC-Norms-0A6A29.html

Rezultati u kompoziciji, juniori do 23 godine

Sekcija A: https://wccc2022.wfcc.ch/wp-content/uploads/6YCCC-Award-Section-A.pdf
Sekcija B: https://wccc2022.wfcc.ch/wp-content/uploads/6YCCC-Award-Section-B.pdf
Sekcija C: https://wccc2022.wfcc.ch/wp-content/uploads/6YCCC-Section-C-placements.pdf

Evo i malo fotografija sa izleta koji su bili organizovani u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za učesnike Svetskog prvenstva, a koje nam je ustupio Ilija Serafimović:

Dubai
Fudžaira
Fudžaira
Dubai
Pustinja

Tekst: Đ.S./V.J.P.
Foto: Ilija Serafimović privatna arhiva / ustupljene fotografije

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Društvo

Nova autobuska stajališta u Jabuci

Nova autobuska stajališta u ulicama Maršala Tita, JNA i Ive Lole Ribara postavljena su u Jabuci zahvaljujući saradnji Mesne zajednice Jabuka i JKP „Vod-Kom“ iz tog mesta.

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...