Znameniti Pančevci: Pesnik Miroslav Mika Antić (1932 – 1986)

Miroslav „Mika” Antić bio je srpski pesnik. Pored književnosti, bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. U periodu od 1941. do 1954. živeo je u Pančevu.

Podeli tekst...

Miroslav „Mika” Antić bio je srpski pesnik. Pored književnosti, bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista „Ritam“ i „Dnevnika“ u Beogradu, i „Mladog pokolenja“ u Novom Sadu.

Rođen je u Mokrinu na severu Banata. Osnovnu školu započeo je u Kikindi a nastavio u Pančevu. Živeo je u Pančevačkoj Gornjoj varoši, gde je pohađao i gimnaziju.

Sa samo šesnaest godina napisao je svoje prve pesme koje su izašle u časopisu „Mladost”. IP „Novo pokolenje”, 1950.godine, prihvatio je da odštampa prvu zbirku pesama „Ispričano za proleće”.

Mika Antić (Izvor: Wikipedia)

U periodu od 1941. do 1954. živeo je u Pančevu. O njemu je njegov sestrić, književnik Nemanja Rotar napisao knjigu „Sutradan posle detinjstva”. U ovoj romansiranoj biografiji pažljivo je istražio život i pesme Miroslava Antića, na osnovu čega je napisao uzbudljivu i neodoljivu knjigu o velikom pesniku i o njegovom vremenu.

„Knjiga „Sutradan posle detinjstva“ je doživela, mogu slobodno reći, veliki uspeh kako kod čitalačke, tako i kod stručne javnosti. Dva izdanja, veliki broj promocija u zemlji i inostranstvu, svedoče u prilog tezi da interesovanje za Miroslava Antića ne jenjava ni nakon tri decenije od njegove smrti. Imao sam problem kako da napišem knjigu, posebno jer je Mika bio čovek koji nije podnosio te oficijalne biografije, on čak nije voleo ni beleške autora koje obično dođu na kraju knjige. Stalno ih je menjao, pisao nove i govorio je da on želi da čitaoci napišu njegovu biografiju, jer njemu ne treba biografija koju je već proživeo. Zato knjiga žanrovski nije jednodimenzionalna, ona je polifona. U njoj se prepliće više žanrova: od romana, biografije, hronike, romana o odrastanju… više se stilova i književnih formi prožima. Baš iz tog razloga mislim da bi on želeo jednu neobičnu knjigu o sebi“, govorio je za medije 2016. godine književnik Nemanja Rotar.

Miroslav Mika Antić (Izvor: arhiva Novosti)

Odlukom gradske skupštine Novog Sada od 2007. godine, druge nedelje marta u Novom Sadu održavaju se „Antićevi dani”. U okviru manifestacije se dodeljuje godišnja nagrada „Miroslav Antić”. Nagrada i manifestacija su izostale 2021. i 2022. godine.

U Pančevu postoje ulica s nazivom Mike Antića, a osnovna škola u naselju Strelište u Pančevu nosi ime čuvenog pesnika Mike Antića.

Tekst: P.M.K.
Foto: Javno dobro/Novosti/Wikipedia

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...