Znameniti Pančevci: Slikarka Olja Ivanjicki (1931 – 2009)

Poznata slikarka Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. u porodici ruskih emigranata. U Pančevu je imala samo jednu izložbu od 99 samostalnih koliko ih je realizovala u zemlji i inostranstvu.

Podeli tekst...

Poznata slikarka Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. u porodici ruskih emigranata. U Pančevu je imala samo jednu izložbu od 99 samostalnih koliko ih je realizovala u zemlji i inostranstvu.

Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su u Srbiju došli kao prognanici iz Rusije nakon Oktobarske revolucije.

Olja je u Kragujevcu živela sve do dolaska u Beograd, gde je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu.

Mada je upisala vajarstvo, od samog početka se uglavnom bavila slikarstvom.

Godine 1957. završila je Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića.

Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Sa grupom slikara – Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine, kao jedina žena slikar osnovala je grupu „Mediala“, koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.

Svim članovima „Mediale“ bila je zajednička jedna jedina ideja: beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene sveukupne moći.

Izložba radova Olje Ivanjicki 2014 u Pančevu

Olja Ivanjicki je imala 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošloga veka prva je počela sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta.

Između ostalog, izlagala je u muzeju „Metropoliten“ u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju i na fakultetu „Dobs Feri“ u Njujorku.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom.

Dobitnik je i „Sedmojulske“ i „Vukove“ nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.
Preminula je 24. juna 2009. godine.

Sa izložbe 2014. u Pančevu

Olja Ivanjicki je bila svetski priznata umetnica baš zato što su njena dela imala nešto više. Imala je 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i posle višedecenijskog rada, iza sebe je ostavila preko 20.000 slika. Neke od njih se čuvaju u prestižnim muzejima, poput Metropoliten muzeja u Njujorku, dok druge krase privatne kolekcije porodica Kisindžer, Rokfeler, Sofije Loren. Pojedinih radova, međutim, Olja nikada nije mogla da se odrekne, smatrajući da im je mesto u fondu s njenim imenom i da predstavljaju kulturno nasleđe Srbije.

U svom stanu od trideset osam metara kvadratnih na Kosančićevom vencu čuvala je neverovatan broj ličnih i umetničkih predmeta, od kojih je više od 700 slika i 1.100 knjiga.

Spomenik Stevanu Šupljikcu, delo Olje Ivanjicki, postavljeno 2002. godine

Olja Ivanjicki je za života imala samo jednu samostalnu izložbu u rodnom Pančevu, a večno se vezala za ovaj grad i kao autor spomenika vojvodi Stevanu Šupljikcu, monumentalnog dela od bronze, visokog 2,7 metara, koji je podignut i otkriven 2002. godine na trgu ispred Gradske bolnice u Pančevu.

Hotel Grand Hedonist koji se nalazi u centru Pančeva ima 11 soba i svaka nosi ime i vizuelni identitet po poznatoj ličnosti rođenoj u Pančevu. Soba broj deset nosi ime po Olji Ivanjicki.

Tekst: P.M.K.
Foto: Pančevo MOJKraj / Fond Olje Ivanjicki

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...