Predstavljena knjiga „Gradovi umetnosti“ Aleksandre Radaković

Najnovija knjiga Aleksandre Radaković, mlade književnice iz Pančeva, „Gradovi umetnosti“ predstavljena je 4. decembra u krugu prijatelja u ambijentu Sekinog salaša u Pančevu. To je priča o putovanjima koja su ostavila utisak na autorku. U knjizi su zastupljeni crteži i slike autorkinih dragih prijatelja.

Podeli tekst...

Najnovija knjiga Aleksandre Radaković, mlade književnice iz Pančeva, „Gradovi umetnosti“ predstavljena je 4. decembra u krugu prijatelja u ambijentu Sekinog salaša u Pančevu.

To je priča o putovanjima koja su ostavila utisak na autorku, o gradovima koje je posetila i u kojima je prepoznala pečat umetnika koji su u njima živeli. Simbiozom priča o tim umetnicima i Aleksandrinog umetničkog i ljudskog doživljaja, nastala je knjiga o velikim imenima i značajnim mestima.

– Uživala sam dok sam je pisala, do kasno u noć, preturajući po policama sećanja o svakom gradu u koji sam putovala. Izdvojila sam njih 13. One najživopisnije, najslikovitije u kojima na svakom ćošku cveta umetnost i kultura. Ovo nisu klasični putopisi. Neću vam otkriti ono što je lako dostupno na netu. Ovo su putopisi o umetnicima koji su živeli, disali, voleli, patili u ovim gradovima. Ovo su priče o Dostojevskom, Puškinu, Ahmatovoj, Kafki, Daliju, Fridi Kalo, Pikasu, Vorholu, Šopenu, Mocartu, Anais Nin, Klimtu, Šileu i mnogim drugim, meni dragim umetnicima. Grad je saučesnik umetničkim delima. A, pobrojani kafići, restorani, taverne, konobe mesta gde je sve nastajalo, kaže autorka Aleksandra Radaković.

Na svoj način predstavila je gradove kao što su Barselona, Beč, Berlin, Budimpešta, Istanbul, Jerusalim, Lisabon, Moskva, Njujork, Pariz, Prag, Sankt Peterburg i Varšava.

U knjizi su zastupljeni crteži i slike autorkinih dragih prijatelja. Oni su na dodeljeni grad oslikali svoju viziju istog.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Arte.

Autor: V.J.P.
Fotografije: privatna arhiva

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Kultura

Izložba najlepših stranica „Nevena“ u Novom Sadu: „Zmajev cvet – jedan i po vek“

Povodom obeležavanja 190. godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, osnivača najstarijeg lista za decu na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu – „Neven“, upriličiće se izložba pod nazivom „Zmajev cvet – jedan i po vek“ autorke Jelene Dopuđ u velikoj sali Kulturne stanice „Barka“, Čenejska 54, Novi Sad. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za petak, 24. mart sa početkom u 11 sati.

Kovačica

U Uzdinu održana 23. Smotra recitatora „Blagovesti“

Smotra recitatora „Blagovesti“ održana je u subotu, 18. marta, u Domu lovaca u Uzdinu po 23. put. Ovaj konkurs je okupio oko 60 recitatora iz Novog Sada, Ečke, Lokva, Kuštilja, Vršca, Uzdina, kao i iz Rumunije, iz Temišvara i Arada.

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...