Kovin: Rukovodstvo opštine sa grupom građana iz Bavaništa povodom oglašene prodaje seoske šume

U Opštini Kovin održan je sastanak rukovodstva lokalne samouprave sa petočlanom delegacijom Bavaništanaca okupljenih na rešavanju problema najavljene licitacione prodaje seoske šume.

Podeli tekst...

KOVIN – Povodom pisma grupe građana Bavaništa koje je u njihovo ime potpisala meštanka Tatjana Obradović, a upućeno je predsednici opštine Sanji Petrović 20. februara, juče je u Opštini Kovin održan sastanak rukovodstva lokalne samouprave sa petočlanom delegacijom Bavaništanaca okupljenih na rešavanju problema najavljene licitacione prodaje seoske šume, kako doslovce navode „nelegalne prodaje šume privatnom licu od strane Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, tj. stečajnog upravnika DPP „Lune Milovanović“, zakazane za 14. mart 2023. u 11 sati“.

Predsednica Sanja Petrović pozdravila je delegaciju, dodavši da je sa pismom odmah po dobijanju upoznata u celosti, te da je odmah i preduzela mere u okviru svojih ingerencija – nadležnosti lokalne vlasti. S tim u vezi, a kako bi bilo potpuno jasno da je rukovodstvo opštine „na istoj strani“ sa svojim sugrađanima, ona je upoznala predstavnike Bavaništa da je, u saradnji sa pravobraniocem opštine Kovin i načelnicom Opštinske uprave, uputila podnesak-urgenciju Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a fotokopiju pismena građana i podnesak istovetnog sadržaja dostavljeni su Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Upravi za šume, kao nadležnoj za delatnost od opšteg interesa, i zaštite opšteg interesa koja se ogleda u očuvanju, zaštiti i unapređenju stanja šuma, korišćenje svih potencijala šuma i njihovih funkcija i podizanje novih šuma u cilju postizanja optimalne šumovitosti, prostornog rasporeda i strukture šumskog fonda u Republici Srbiji, uz poseban podnesak za inicijativu uz predloge.

Istovremeno, Ministarstvo je zamoljeno da bude učesnik na javnom nadmetanju ili neposrednom pogodbom, kao kupac.

Uz to, u podnesku je uz molbu istaknut predlog „da se skupštini poverilaca ili odboru poverilaca predloži odlaganje ili obustava postupka prodaje, potom da uz saglasnost odbora poverilaca izvrši prodaju imovine neposrednom pogodbom sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao zainteresovanim i potencijalnim kupcem, da u primerenom roku, u svakom slučaju do 1.3.2023 godine, kao organ stečajnog postupka u pisanoj formi obrazloži način unovčenja stečajne mase stečajnog dužnika i način prodaje, i dostavi predsednici Opštine Kovin, i najzad da nakon eventualne uspešne prodaje prilikom zaključivanja kupoprodajnog ugovora sa proglašenim kupcem zaključi ugovor kojim će se obezbediti maksimalna zaštita šume u pogledu uzgoja i eksplotacije.“

Predstavnici meštana Bavaništa, prisutni na sastanku – pored Tatjane Obradović i Ivona Rančić, Marko Jovanović, Saša Nikolić, Sava Košarić, ponaosob su izneli svoje zebnje šta bi moglo da se dogodi 14. marta, ukoliko oglašena prodaja bude izvršena: pored toga što je reč o neprocenjivom prirodnom resursu, selo bi moglo ostati bez vode radikalnom sečom šume, koja je već započeta, a građani su više puta „branili nelegalnu seču“ blokadama, peticijom, podnete su i krivične prijave… Šuma je veoma važna i kao štit od udara košave i zbog toga je podignuta na ovoj lokaciji još u doba austrougarske vlasti, kažu meštani.


Predsednica Opštine Kovin Sanja Petrović ponovila je da razume sve razloge i da će učiniti sve što je u okviru njenih ovlašćenja da se ne desi prodaja ovakvog dobra privatnom licu.

U razgovoru sa delegacijom iz Bavaništa učestvovali su, uz predsednicu opštine, pravobranilac Dušan Ivančević, načelnica OU Jelena Čolaković (koja je pročitala kompletan podnesak upućen Agenciji i Ministarstvu), a sastanku su prisustvovali i zamenik predsednice Ratko Mosurović i pomoćnik predsednice opštine Dušan Maksimović.

Zaključeno je da se sačeka odgovor relevantnih institucija na predlog i molbu iz Opštine Kovin.

Tatjana Obradović se u ime delegacije zahvalila predsednici na prijemu i podršci i dodala da će se za 1. mart zakazani skup ispred zgrade Opštine održati, jer da nije reč o „protestu“, već o ekološkom okupljanju – eko skupu u odbranu bavaništanske šume kao javnog dobra svih građana.

Izvor: Opština Kovin

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...