Grad Pančevo i ove godine sufinansira energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

Grad Pančevo će i ove godine sufinansirati mere energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na svojoj teritoriji i za te namene je obezbeđeno 25 miliona dinara.

Podeli tekst...

PANČEVO – Grad Pančevo će i ove godine sufinansirati mere energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na svojoj teritoriji i za te namene je obezbeđeno 25 miliona dinara.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj najavila je za naš portal da će javni poziv biti otvoren od 26. oktobra i pozvala građane da se u što većem broju prijave za finansijsku podršku.

„Ovim putem želim da obavestim naše sugrađane da se od sutra, 26. oktobra otvara javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Pančeva za 2023. godinu. Predmet javnog poziva je više mera energetske efikasnosti, kao što je zamena prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije, zamena postojećeg kotla kotlom na gas ili biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, ugradnja solarnih panela i zamena grejnih tela. Sve ove mere sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji su se javili na naš poziv, i neophodno je da od njih građani zatraže predračun za mere energetske sanacije za koje će konkurisati“, kaže Banjai.

Ona je dodala i da pravo učešća imaju vlasnici ili korisnici objekta koji u njemu žive tokom cele godine i koji je legalno izgrađen.

Ukupna planirana bespovratna sredstva koje Grad Pančevo zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike dodeljuje putem ovog poziva iznose 25 miliona dinara.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj

„Za svaku od mera energetske sanacije ograničena su maksimalna sredstva podsticaja, koja mogu biti najviše 50% od ukupne vrednosti, a krajnji korisnik je dužan da obezbedi razliku do punog iznosa. Na sajtu Grada Pančeva biće objavljen javni poziv i u njemu će tabelarno biti iskazano koliko ta maksimalna sredstva iznose za svaku od mera. Ali evo samo da kažem za stolariju, s obzirom da je do sada to bila najtraženija mera, za kuće se može dobiti do 160.000 dinara, a za stanove do 120.000 dinara. Novina je da od sada građani mogu da se jave i za više mera energetske efikasnosti ili da odaberu jedan od paketa gde se bespovratna sredstva uvećavaju i mogu iznositi 55,60 i 65%“, objasnila je Katarina Banjai.

Ovaj javni poziv će trajati do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2023. godine i novina je da više nema bodovanja nego će se pristigle prijave obrađivati po redosledu podnošenja.

„Ukoliko je dokumentacija u redu komisija će izvršiti terenski obilazak radi uvida u stanje objekta i proveru podataka iz prijave. Na taj način će se dosta ubrzati realizacija programa“, saznajemo od naše sagovornice.

Tekst i foto: V.J.P.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...