Stalna postavka „Starčevo kroz vekove“ obogaćena sa novih predmetima

Udruženje "Pagus" iz Starčeva nastavilo je sa uređenjem stalne postavke "Starčevo kroz vekove" koja ilustruje život ovog mesta kroz 8.000 godina kontinuiranog naseljavanja.

Podeli tekst...

STARČEVO – Udruženje „Pagus“ iz Starčeva nastavilo je sa uređenjem stalne postavke „Starčevo kroz vekove“ koja ilustruje život ovog mesta kroz 8.000 godina kontinuiranog naseljavanja.

Postavka je obogaćena sa sedamnaest konzerviranih predmeta, od kojih će neki biti izloženi po prvi put za javnost.

Posetioci će moći da vide set kolarskog alata iz 19 veka, koji je nakon konzervacije otkrio svoje skriveno lice ispod višedecenijske patine. Postavku će obogatiti i originalna peć, stara više od jednog veka, koja se koristila u zgradi u kojoj se svojevrsni muzej i nalazi.

Takođe po prvi put će biti prikazani i drveni predmeti iz domaćinstva – hoklica za otkivanje kose i grebeno – češalj za vunu ili konoplju, koji ilustruju život prve polovine prošlog veka.

„Veoma smo srećni što smo u mogućnosti da, od osnivanja stalne postavke 2020. godine, svake godine po nešto novo u nju doprinesemo. Postavka je svake godine sve bogatija, a to primećuju i stanovnici mesta, što nam je posebno drago. Jedna od ideje projekta i jeste da se lokalni identitet jača i da se kulturno i predeono nasleđe koje se nalazi na ovim prostorima adekvatno i prezentuje i bude ponos svih nas, na kojima je obaveza da ovaj prostor u kome živimo, razvijamo ne zaboravljajući kulturne osnove,” kaže Marko Ivošević, predsednik udruženja Pagus.

Konzervatorski radovi izvedeni su u okviru projekta „Zaštita i obogaćivanje postavke Starčevo kroz vekove – lokalna raznolikost za nacionalno bogatstvo“ koji je finasiran od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Tekst: V.J.P.
Foto: M.I./Pagus Starčevo

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...