Ministarka Irena Vujović obišla Centar za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina u Pančevu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas Centar za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina – radnu jedinicu „Ekosirovina“ JKP-a „Higijena“ Pančevo, gde je u toku izgradnja linije za separaciju ambalažnog otpada. Opremu i radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz učešće Grada Pančeva.

Podeli tekst...

PANČEVO – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas Centar za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina – radnu jedinicu „Ekosirovina“ JKP-a „Higijena“ Pančevo, gde je u toku izgradnja linije za separaciju ambalažnog otpada. Opremu i radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz učešće Grada Pančeva.

U pitanju su radovi na izgradnji linije za sekundarnu separaciju otpada, koja će doprineti povećanju stope reciklaže.

Ministarka Irena Vujović je pogon obišla u pratnji gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića i Miše Markovića, v.d. direktora JKP Higijena u Pančevu.


Direktor JKP Higijena Mišo Marković zahvalio se ministarki Vujović na poseti dodajući da je ona tokom obilaska imala priliku da se upozna sa radovima na liniji za separaciju, odvajanje ambalažnog otpada.

“Pančevo je jedan od pionira što se tiče odvajanja ambalažnog otpada u Srbiji. Imali smo pilot projekat pre nekoliko godina, gde smo počeli sa 300 domaćinstava, a uz pomoć Ministarstva dobili smo sad 5.077 plavih kanti, 185 pari kontejnera i dva kamiona za odnošenje i pražnjenje ambalažnog otpada. Ova linija se očekuje da proradi do kraja godine, gde će olakšati rad našim zaposlenima, da bismo mogli sav taj ambalažni otpad koji sakupljamo od naših sugrađana da odvojimo, presujemo i dalje prosledimo na reciklažu. Vršili smo edukaciju po mesnim zajednicama i od kuće do kuće, uveli smo praksu da naše najmlađe sugrađane edukujemo o važnosti razvrstavanja otpada na mestu nastanka”, rekao je između ostalog Marković.

On je objasnio da su zaposleni i menadžment obilazili vrtiće, osnovne škole, srednje škole, gde su najmlađe sugrađane edukovali o tome zašto je bitno da se ambalažni otpad razvrstava.

“Tako da, što se tiče ambalažnog otpada u Pančevu, biće kvalitetan i dosta je čist. Imali smo priliku da obilazimo i ostale reciklažne centre, ali nije čistoća kao u Pančevu. Još jednom bih se zahvalio resornom Ministarstvu što je pomoglo. Nadamo se da će nam i ubuduće pomagati, jer uvek će u hodu biti nešto novo i nekih problema. Nadamo se da će konačno krenuti i radovi na sanitarnoj deponiji, očekujemo izgradnju još dve kasete i modernizaciju nove deponije, tako da uz zajedničku pomoć Ministarstva i Grada Pančeva nadamo se da ćemo to sve da završimo u rekordnom roku da bismo našoj deci ostavili čisto Pančevo i čistu Srbiju”, rekao je direktor JKP Higijena Mišo Marković.


Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović kaže da mu je velika čast i zadovoljstvo što u Reciklažnom centru može da ugosti ministarku Irenu Vujović, kojoj se zahvalio na poseti, ali i na svemu što su do sad zajedno Grad Pančevo i Ministarstvo zaštite životne sredine uradili.

“Danas smo imali priliku da obiđemo projekat koji zajedno sa Ministarstvo za zaštitu životne sredine realizujemo, projekat čija je vrednost negde oko 180 miliona dinara i projekat koji se dobrim delom odnosno 150 miliona dinara finansira sredstvima Ministarstva, a približno 30 miliona sredstvima Grada Pančeva. Videli smo jednu liniju, mislim da će ovo biti najmodernija linija za separaciju ambalažnog otpada koji dolazi iz sistema primarne selekcije, ali i iz sistema sekundarne selekcije otpada koji je u našem gradu na dobrom nivou. Sa ovom linijom ćemo moći da radimo na tome da poboljšamo ova dva sistema još više i da obradimo veći kapacitet otpada, što daje veliki značaj za funkcionisanje čitavog JKP-a, ali daje i veliki uticaj na stanje životne sredine, jer otpad koji sakupljamo na ovaj način neće više završavati na deponiji, neće zagađivati zemljište u našem gradu, već će biti pušten dalje u proces reciklaže i ponovo u upotrebi. Veliko hvala za ovo, jer ovo je značajna investicija za Grad Pančevo, grad koji godinama unazad rebrendiramo u jednom pozitivnom svetlu, Pančevo koji više nije ona crna tačka na ekološkoj mapi Republike Srbije. Velika zahvalnost Ministarstvu kao partneru bez koga sve ove stvari ne bismo mogli da uradimo”, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Gradonačelnik Pančeva kaže da ovo nije jedina investicija koju Grad Pančevo realizuje sa Ministarstvom.

“Veliku podršku Ministarstvo pruža Gradu Pančevu u mnogim sferama koje se tiču životne sredine. Jedna od stvari koje ćemo takođe raditi u toku ove godine jeste investicija u ozelenavanju našeg gradskog keja, najkapitalnije investicije koje smo mi sproveli u prethodnom periodu. Kej na kome 30 do 40 godina nije rađeno ništa, je rehabilitovan i rekonstruisan i sredstvima Ministarstva ćemo uraditi jedan ozbiljan zeleni pojas i srediti kompletnu hortikulturu na našem gradskom keju što će doprineti boljem stanju i kvalitetu vazduha u našem gradu svakako, jer drveće su pluća našeg grada, ali će doprineti do toga da će naši sugrađani, koji svoje slobodno vreme provode na keju, imati prijatniji ambijet. Pančevo ne staje, nastavljamo da radimo sa Minisrtarstvom u partnerskom odnosu, u toku iduće godine ćemo zameniti kotao u OŠ Sveti Sava u naselju Mladost na Misi i to je investicija koja će veoma doprineti stanju životne sredine u samom naselju. Uradićemo zamenu sa novim modernim gasnim kotlom, koji nema emisiju štetnih gasova u vazduhu. To će doprineti da naselju damo dobar doprinos u kvalitetu vazduha. Glavna stvar koju planiramo da radimo tokom sledeće godine je nastavak izgradnje naše pančevačke deponije, koja ima karakter i regionalne deponije kroz projekat Čista Srbija, očekujem uskoro građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje naše deponije i to će biti kapitalna investicija koja je sto odsto finansirana sredstvima budžeta Republike Srbije preko Ministarstva zaštite životne sredine, i ja ovom prilikom želim da se zahvalim na tome jer znam koliko truda i napora je, pre svega gospođa Vujović uložila, da mi dobijemo ta sredstva i da taj projekat bude podržan, jer je on od izuzetnog značaja kako za Pančevo tako i za teritoriju čitavog Južnog Banata i mi ćemo se potruditi da ga realizujemo što pre”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Ministarka Irena Vujović je kazala da će se izgradnjom hale i opreme povećati procenat reciklaže u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

“Danas mi je izuzetno zadovoljstvo što se nalazimo svi ovde u Reciklažnom centru u gradu Pančevu i što možemo da obiđemo radove na novoj hali i novoj opremi koja je stigla kako bismo svi zajedničkim snagama povećali procenat reciklaže, što je jedan od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine, a isto tako i poštovali principe cirkularne ekonomije. Hvala Gradu Pančevu i gradonačeniku i njegovom timu, direktoru JKP Higijena i svi koji su danas ovde prisutni su imali dobar projekat i znali su šta žele kako bi unapredili kvalitet života svakog građanina Pančeva. Stara linija za baliranje odnosno mašina koja se nalazi iza nas nije bila dovoljnog kapaciteta i stoga smo zajedničkim snagama odvojili sredstva, više od 180 miliona dinara, kako bismo uložili u novu opremu i kako bismo mogli da sekundarnu separaciju, pre svega, radimo po najsavremenijim standardima. Ono što je izuzetno važno i na čemu insistira Grad Pančevo, ja se zahvaljujem pre svega građanima Republike Srbije i građanima grada Pančeva, jer bez njih ne možemo učiniti da bude bolji kvalitet životne sredine, jeste i primarna separacija”, rekla je između ostalog ministarka Vujović.

Irena Vujović je podsetila da je Grad Pančevo jedan od regiona koji je učestvovao u projektu Evropske unije zajedno sa Ministarstvom i u skladu sa tim projektom su dobili nekoliko hiljada kanti.

“Zajednički se trudimo da regionalna deponija u gradu Pančevu uskoro krene da se radi odnosno da se proširuju kasete i da se takođe montira najsavremenija oprema kako bi mogle i druge opštine iz Južnog Banata da gravitiraju uka njoj, a i da otpad sa te deponije dolazi ovde, onaj koji je reciklažan. Kada govorimo o drugim projektima, još jednom pokazujemo da smo dobri partneri sa Gradom Pančevom, a i sa drugim jedinicama lokalne samouprave u Južnom Banatu. U prethodne tri godine odvojili smo više od 100 miliona dinara kako bismo uložili u ekološke projekte, pošumljavanje, ozelenjavanje, zamene kotlova u individualnim domaćinstvima i javnim ustanovama, ali isto tako i sanacija devastiranog zemljišta. Tu se nećemo zaustaviti, ja pozivam i ovom prilikom jedinice lokalne samouprave da se obrate Ministarstvu da vidimo šta je to što možemo da uradimo u narednom periodu, jer budžet za ekologiju odnosno za životnu sredinu iz godine u godinu sve viši, ostavljamo više sredstava i svakako je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije ulaganje u životnu sredinu. Zahvaljujem se još jednom Gradu Pančevu, ali i svim Pančevcima što su odgovorni prema životnoj sredini, izjavila je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, samo kroz projekte Ministarstva zaštite životne sredine, u Južnobanatskom okrugu tokom tri godine uloženo više od 100 miliona dinara u pošumljavanje i ozelenjavanje, zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i sanaciju devastiranog zemljišta.

Primenom linije za razvrstavanje sekundarnih sirovina koje će pristizati iz namenskih kanti i kontejnera, obezbeđenih za deo stanovništva i privrede na teritoriji grada Pančeva, nastavlja se realizacija „Projekta primarne separacije otpada u 4 regiona“ (Pančevo, Srem – Mačva, Duboko i Pirot), u okviru programa za donatorska sredstva IPA 2017 – Instrumenti za pretpristupnu pomoć Evropske komisije i EISP2, podržanog od strane Vlade Švedske.

Šest do dvanaest radnika u smeni moći će da prebira izmešane sekundarne sirovine izdvojene na mestu nastanka – u domaćinstvima i u privredi – na pokretnoj traci, sastavnom delu linije za separaciju ambalažnog otpada. Koristeći se ovim načinom rada, brže i lakše će sortirati sve komponente ambalaže, izuzev stakla: papir, karton, aluminijumske i čelične limenke, PET boce i plastiku. Linija može da prihvati do tri hiljade tona sekundarnih sirovina godišnje, koje se potom presuju, pakuju u bale i otpremaju u fabrike za reciklažu.


Početkom maja, Grad Pančevo potpisao je Ugovor o nabavci linije za separaciju otpada sa grupom ponuđača. Posle sprovedene javne nabavke linije za separaciju u skladu sa Projektom za izvođenje, za koji postoji važeće rešenje o građevinskoj dozvoli i koju finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, radovi su započeti 4. septembra, a rok za izgradnju je 240 dana, odnosno, april naredne godine. Ukupna vrednost investicije iznosi približno 172 miliona dinara sa PDV-om, od čega je oko 16 odsto učešće Grada Pančeva, a preostali iznos obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije. Proizvođač linije je „Energotehnika Južna Bačka“ DOO Novi Sad.

Zaposleni u Centru za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina koristili su se, od aprila prošle godine, privremenom, mobilnom linijom koju je ustupio ovlašćeni operater za sakupljanje, transport, skladištenje i tretman neopasnog otpada „Kapa star risajkling“ iz Umke, kao višegodišnji partner JKP-a „Higijena“ Pančevo u oblasti reciklaže ambalažnog otpada. Zahvaljujući tome, tada je ispunjen uslov za realizaciju spomenutog „Projekta primarne separacije otpada u 4 regiona“, koji će uskoro imati mnogo bolje rezultate zbog većeg kapaciteta nove, savremenije linije za razvrstavanje sekundarnih sirovina.

Tekst i foto: V.J.P.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...